Šta je Ramazan?

Ramazan (arap. رمضان [Ramaḍān]) je deveti mesec u islamskom kalendaru. To je za islamske vernike sveti mesec, jer je u njemu počela objava Kurana, u mubarek noći Kadra. U toku ramazana islamskim vernicima je zabranjeno ratovanje, a strogo naređen post. U znak sećanja na Muhamedovo prvo otkrovenje, godišnje obeležavanje Ramazana smatra se jednim od pet stubova islama i traje dvadeset devet do trideset dana, od jednog viđenja polumeseca do sledećeg.

Post od zore do zalaska sunca je farz (obavezan) za sve odrasle muslimane koji nisu akutno ili hronično bolesni, putuju, stare osobe, doje, dijabetičari ili imaju menstruaciju. Predzorni obrok se naziva suhur, a noćna gozba kojom se prekida post naziva se iftar. Iako su izdate fetve u kojima se proglašava da muslimani koji žive u regionima sa ponoćnim suncem ili polarnom noći treba da prate smenu dana i noći Meke, uobičajena je praksa da se prate dnevne promene najbliže zemlje u kojoj se noć može razlikovati od dana.

Veruje se da se duhovne nagrade (sevap) posta umnožavaju tokom Ramazana. Shodno tome, tokom sati posta muslimani se uzdržavaju ne samo od hrane i pića, već i od duvanskih proizvoda, seksualnih odnosa i grešnog ponašanja, posvećujući se umesto toga namazu (molitvi) i proučavanje Kurana.

Želiš da pišeš za ŠTA je?

za dobar tekst potreban je dobar pisac. Umeš da pises…

Možda te zanima: