Šta je Predrasuda?

Predrasuda predstavlja unapred doneseno mišljenje ili sud o nekome ili nečemu što se ne poznaje dovoljno, i nije merodavno.

Prema definiciji, predrasude predstavljaju stav koji čini određenu osobu sklonu da misli, percipira, osjeća i djeluje na pozitivne ili negativne načine prema određenoj grupi ili članovima koji su u grupi.

Predrasude označavaju ustaljeno mišljenje, odnosno stereotipni stav koji je zasnovan na tvrdnjama koje nisu dokazane. U društvenoj psihologiji je zastupljen poseban osvrt na rasne i etničke predrasude. Pored toga što ove vrste predrasuda obuhvataju neutemeljeno negativno mišljenje o drugim nacijama i društvenim grupama, one se sastoje i od mržnje, progona i uništavanja pripadnika druge rase ili naroda.

U posljedice mentalne inercije kod ljudi, spadaju upravo predrasude i stereotipi. Tu spadaju i sklonost ka generalnom mišljenju, kao i sklonost da se svet i okolina posmatraju takoreći – crno – bijelo, a ne u mnogo boja.

Verovanje u predrasude ukazuje na to da je osoba koja to radi odustala od aktivne primene vlastite inteligencije i sposobnosti opažanja, te da je krenula tzv. linijom manjeg otpora. Posredstvom predrasuda nastaje gruba greška u zaključivanju, odnosno dolazi do stvaranja zablude i pogrešnog mišljenja o nekome.

Česti primjeri predrasuda koji vladaju našim prostorima su najčešće vezani za etiketiranje ženskih osoba da su “lakog morala” i slično.

U najpoznatije vrste predrasuda spadaju u najvećoj mjeri – rasizam, seksizam, ageizam i homofobija

Želiš da pišeš za ŠTA je?

za dobar tekst potreban je dobar pisac. Umeš da pises…

Možda te zanima: