Čaj svojim kofeinom (ranije se kofein nazivao teinom, a kasnije se ispostavilo da je reč o jednom istom alkaloidu u kafi i čaju) draži koru velikog mozga, zbog čega osoba lakše shvata i brže povezuje misli. Time se objašnjava i povećanje moći učenja, pamćenja i razumevanja i, uopšte, intelektualni rad je lakši i uspešniji.
Čaj suzbija i smanjuje zamor i sanjivost, posebno ako je zamor nastao od intenzivnog umnog naprezanja. Čaj pomaže, bodri i krepi, javlja se bolji rad mišića i refleksi su brži i potpuniji.
Kod nas je običaj da se posle uzimanja većih količina alkoholnih pića pije jaka kafa, a drugi narodi piju jak čaj, jer kofein deluje suprotno alkoholu, tj. dok alkohol deluje iscrpljujuće na centralni nervni sistem, kofein ga nadražuje.
Čaj kofeinom poboljšava disanje, jer draži respiratorni centar, povećava ventilaciju pluća, pa se lakše diše i prijatnije oseća.
Nadražuje i centar za krvotok, usled čega je srčani rad pravilniji, jači i bolji. Srčani mišić se bolje ishranjuje i tako jača, usled čega se i rad srca poboljšava.
Zbog ogromne količine tanina (najbolje sorte čaja imaju više od 30%) i drugih, srodnih polifenolskih jedinjenja čaj deluje i kao tipična taninska lekovita biljka protiv dijareje, upale sluznice i kože, opekotina, za jačanje organizma itd.
Čaj je važan protivotrov u slučaju trovanja alkaloidima i teškim metalima (tanin ih vezuje u nerastvorljiva jedinjenja koja se neškodljivo odstranjuju prirodnim putem iz organizma). Čaj je dobar tonik, stomahik, stimulator i slab diuretik.
Pored ovih, druge najveće dobrobiti su:
- Hidrira telo
- Pomaže kod zubobolje
- Bori se sa upalom
- Smanjuje stres
- Jača imunitet
- Oslobađa bola
- Smanjuje nezdravi šećer u krvi
- Pomaže kod mršavljenja
- Oslobađa telo od viška tečnosti