Glikemijski indeks (GI) je sistem rangiranja koji se koristi za merenje brzine kojom hrana povećava nivo glukoze u krvi. Hrana sa visokim GI brzo podiže nivo šećera u krvi, dok hrana sa niskim GI to čini postepeno. GI se koristi u planiranju ishrane za osobe sa dijabetesom, jer pomaže u kontroli nivoa glukoze u krvi. Hrana kao što su beli hleb, većina vrsta žitarica i šećerni proizvodi imaju visok GI, dok hrana poput celih zrna, mahunarki i većine voća ima niži GI. Glikemijski indeks nije jedini faktor koji treba uzeti u obzir pri odabiru zdrave ishrane, jer ne uzima u obzir količinu konzumirane hrane ili nutritivnu vrednost. GI se takođe koristi u kontekstu mršavljenja i prevencije hroničnih bolesti kao što su srčane bolesti. Važno je napomenuti da GI varira od osobe do osobe i može biti pod uticajem načina pripreme hrane i kombinacije sa drugim namirnicama.