Šta je Mlaćenica?

Mlaćenica ili maslac (takođe i maslo, puter, putar i buter, od nem. die Butter), je mlečni proizvod dobijen mućkanjem slatke i kisele pavlake. Maslac proizveden od kisele pavlake mora da miriše na diecetil a slatki maslac mora imati ukus pavlake. Maslac je hranjiv dodatak hrani, ali u većim količinama utiče loše na ljudsko zdravlje povećavajući holesterol.

Najčešće se pravi od kravljeg mleka, mada se maslac takođe može proizvoditi od mleka drugih sisara, uključujući ovce, koze, bivole i jakove. Pravi se mešanjem mleka ili kajmaka da bi se odvojile kuglice masti od mlaćenice. So je dodavana maslacu od davnina da bi se sačuvao, posebno kada se transportuje; so možda još uvek igra ulogu očuvanja, ali je danas manje važna jer se ceo lanac snabdevanja obično hladi. U moderno vreme može se dodati so radi ukusa. Maslac se ponekad boji bojama za hranu. Uklanjanjem vode i čvrstih materija mleka, dobija se pročišćeni maslac ili gi, koji je skoro u potpunosti mast.

Maslac je emulzija vode u ulju koja nastaje kao rezultat inverzije kreme, gde su mlečni proteini emulgatori. Maslac ostaje čvrsta materija kada se ohladi, ali omekšava do konzistencije koja se može namazati na sobnoj temperaturi i topi se do tečne konzistencije na 32—35 °C (90—95 °F). Gustina maslaca je 911 g/L (15 1⁄4 oz/US pt).[3] Obično ima bledo žutu boju, ali varira od tamno žute do skoro bele. Njegova prirodna, neizmenjena boja zavisi od hrane i genetike izvorne životinje, ali komercijalni proizvodni proces ponekad manipuliše bojom bojama za hranu kao što su anat ili karoten.

Želiš da pišeš za ŠTA je?

za dobar tekst potreban je dobar pisac. Umeš da pises…

Možda te zanima: