Šta je Kultura?

“Kultura je zbir svih vidova umetnosti, ljubavi i misli koji, već vekovima, omogućavaju čoveku da se oseća slobodnijim” – Andre Malro.

Kultura se odnosi na celokupno društveno nasleđe neke grupe ljudi, to jest na naučene obrasce mišljenja, osećanja i delovanja neke grupe, zajednice ili društva, kao i na izraze tih obrazaca u materijalnim objektima.

Reč kultura dolazi iz latinskog colere, što je značilo nastanjivati, uzgajati, štititi, poštovati. Za kulturu postoje i druge definicije koje odražavaju razne teorije za razumevanje i kriterijume za vrednovanje ljudske delatnosti.

Kultura je nevidljiva veza koja spaja ljude. Odnosi se na oblike ljudskih aktivnosti. Umetnost, književnost, jezik i religija zajednice čine njenu kulturu.

Naše kulturne vrednosti i verovanja se izražavaju kroz naš način života. Naše moralne vrednosti predstavljaju našu kulturu. Značaj kulture leži u njenoj bliskoj vezi sa načinima razmišljanja i života. Razlike u kulturi vode ka različitosti među ljudima iz različitih delova sveta.

Ona je povezana sa razvitkom naših stavova. Naše kulturne vrednosti utiču na naš stav prema životu. Sudeći po bihejviorističkoj definiciji kulture, radi se o najvišem sistemu kontrole društva gde ljudi nadgledaju sopstvene standarde i ponašanje. Naše kulturne vrednosti služe kao osnovni principi naših života. One oblikuju naše razmišljanje, ponašanje i ličnost.

Želiš da pišeš za ŠTA je?

za dobar tekst potreban je dobar pisac. Umeš da pises…

Možda te zanima: