Šta je Kolagen?

Kolagen je najvažnija belančevina u ljudskom organizmu. On obuhvata oko 40% svih belančevina i osnovni je deo vezivnog tkiva. Odgovoran je za stanje kože, očne jabučice, kostiju, kose i noktiju. Na osnovu najnovijih naučnih istraživanja stanje kolagena u organizmu određuje biološki uzrast čoveka, što se najviše vidi po promenama na koži. Kolagen čini 70% belančevina na koži. On nam nije dat jednom zauvek.

Kolagen predstavlja jedan od najbitnijih gradivnih elemenata kostiju, mišića, ligamenata, tetiva i kože a ima ga i u drugim delovima tela kao što su krvni sudovi, rožnjača i zubi. On je najobimniji protein u našem telu – od ukupnog broja proteina u telu skoro 1/3 čini kolagen.

Njegov naziv dolazi od grčke reči kólla što znači lepak pa ga možete i zamisliti kao lepak koji drži sve ove stvari zajedno.

Tipovi kolagena

Postoji najmanje 16 tipova kolagena. Četiri glavna tipa kolagena su tip 1, 2, 3 i 4.

U nastavku ćemo se potruditi da objasnimo četiri tipa i njihovu ulogu u telu.

  • Tip 1 – ovaj tip kolagena čini 90% kolagena u ljudskom telu i napravljen je od gusto zbijenih vlakana. Čini strukturu kostiju, tetiva, hrskavice, kože, vezivnog tkiva i zuba,
  • Tip 2 – drugi tip se sastoji od labavije zbijenih vlakana i nalazi se u elastičnoj hrskavici koja čini zglobove mekšim,
  • Tip 3 – zadužen je za podržavanje strukture mišića, organa i arterija,
  • Tip 4 – pomaže pri filtraciji i ima ga u skoro svim slojevima kože.

Kako starimo, naše telo proizvodi sve manje količine sve nekvalitetnijeg kolagena. Neki od vidljivih znakova se upravo javljaju na koži, koja postaje sve manje elastična i glatka.

Želiš da pišeš za ŠTA je?

za dobar tekst potreban je dobar pisac. Umeš da pises…

Možda te zanima: