Šta je Hardver?

Hardver ili računarski hardver (engl. hardware; computer hardware) predstavlja vidljivi deo računara i ređe se menja nego softver.

Iz toga je i nastao naziv “hardware” jer na engleskom soft znači meko, što se odnosi na lakoću menjanja i nadogradnje, dok hard znači tvrd ili tvrdo, i odnosi se na fizički, opipljivi, tj. “tvrdi” deo računara, koji se ređe i teže menja. 

Posrednik između hardvera i softvera je “firmware”, poseban softver koji je usko povezan sa hardverom i njegovima specifičnim funkcijama, i dosta teže se menja nego obični softver. Hardverom obično komanduje softver. Kombinacija hardvera i softvera čini koristan računarski sistem.

Hardverska, računarska arhitektura koja se koristi u kućnim računarima se naziva Von Neumannova arhitektura.

Prva i očita hardverska komponenta jesu monitori. Neki proizvođači su čak spojili kućište i monitor u jednom, što je veliko olakšanje za mnoge poslove i njihov kvalitetan rad. 

Samim tim i kućište predstavlja deo hardvera. I ne samo kućište, već sve ono što se u njemu nalazi, grafička kartica, zvučna kartica, brojni ulazi i izlazi za dodatne uređaje i funkcije, a u njemu je i najvažnija komponenta hardvera, odnosno celog računara, a to je matična ploča. Pored nje, tu je i hard disk, koji predstavlja memoriju jednog računara, a već svako zna da se hard disk može dodati svakom računaru, tako da ih ima više.

Želiš da pišeš za ŠTA je?

za dobar tekst potreban je dobar pisac. Umeš da pises…

Možda te zanima: