Šta je Bindžovanje?

U engleskom jeziku “bindž” (binge, bindžovanje) označava obično kratak period u kojem dozvoljavamo sebi da preterujemo sa nekom aktivnošću. Najčešće se odnosila na preterivanje u jelu i ispijanju alkohola i to u negativnom kontekstu. Reč se prvi put pominje negde oko 1850. godine, a danas je posebno aktuelna.

To je bukvalno ono kad sastaviš tri dana neprekidnog pijanstva i ludovanja, ili kad sebi kažeš “Ima ovih nedelju dana da jedem sve što volim bez ograničenja, pa od ponedeljka na dijetu”. Ključ je u posvećenosti – kada svesno odvojite nekoliko dana da se potpuno posvetite preterivanju u ožderavanju, piću, seksu, ili gledanju filmova i serija, nakon čega se vraćate normalnom životnom toku i navikama, vi bindžujete.

Ponovna aktuelnost ovog termina javlja se sa masovnom produkcijom TV serija i popularnošću kanala za strimovanje serija i filmova na zahtev. Danas se reč “bindž” naročito dovodi u vezu sa gledanjem serija i dobija čak i pozitivan prizvuk.

To je ono kad čekaš da se nakupi dovoljno epizoda ili sezona neke serije, pa uzmeš sam ili u društvu da gledaš sve zaredom i skoro bez pauze, do iznemoglosti. 

Bindžovati se može i u nekim dobrim i poželjnim stvarima – u vežbanju, čitanju, muziciranju, pisanju, mada se ređe vezuje za takve aktivnosti…

Bindžovanje je najsličnije našem pojmu maratona – Mi na primer, kažemo “filmski maraton”, samo što bindž obuhvata i maraton u jelu, alkoholni maraton, seksualni maraton. Ukratko, bilo kakvo uživanje koje možete zamisliti, a u kome se može preterati, može potpasti pod ovaj pojam.

Želiš da pišeš za ŠTA je?

za dobar tekst potreban je dobar pisac. Umeš da pises…

Možda te zanima: