Šta je Snus?

Snus je vlažni duvanski bezdimni proizvod poreklom iz Švedske, koji je nastao početkom 18. veka. Postavlja se unutar usne (između usne i desni) tokom dužih perioda, kao kod sublabijalne (otopljene ispod usne) primene. Snus nije fermentisan. Iako se koristi slično američkom duvanu za umakanje, snus obično ne dovodi do potrebe za pljuvanjem, on se pasterizuje na pari.

Prodaja snusa je ilegalna u svim zemljama Evropske unije, osim u Švedskoj, Estoniji, Mađarskoj i Danskoj. Takođe je najčešći oblik duvana u Norveškoj, a dostupan je i u Švajcarskoj. Kanada otežava dobijanje snusa obeshrabrujući njegove korisnike uvođenjem visokih poreza na proizvode poput snusa. Neke zemlje EU poput Estonije dozvoljavaju prodaju proizvoda sličnu snusu koji sadrže nikotin, ali nemaju duvan. Lokalne sorte snusa, koje su sve popularnije u Sjedinjenim Državama, viđene su kao alternativa pušenju, e-pušenju, žvakanju, potapanju, rastvorljivom duvanu i duvanu. Međutim, američki snus nema iste proizvodne standarde ili sastojke kao švedski snus i obično koristi značajne količine zaslađivača.

Snus obično sadrži nikotin, koji izaziva visoku zavisnost. Hemijski sastojci različitih vrsta snusa variraju, a studije na nivou populacije sugerišu da se razlikuju i rizici od bolesti.

Želiš da pišeš za ŠTA je?

za dobar tekst potreban je dobar pisac. Umeš da pises…

Možda te zanima: