Šta je Rtanjski čaj?

Rtanjski čaj ili planinski čubar, vrijesak (lat. Satureja montana) je biljka iz porodice usnatica (Lamiaceae).

Višegodišnja žbunasta biljka visoka 10-40 cm čiji su donji delovi stabla i grana odrveneli, poluuspravni ili uspravni. Listovi su kožasti i sjajni linearnolancelastog oblika, celog oboda pokriveni svetlucavim žlezdama. Ćelije epitelijanlog tkiva listova na poejdinim mestima diferencirane su u prstaste izraštaje, koji luče posebni hormon za zaštitu od gubara. Hormon je u hemijskom sastavu veoma blizak sa Dezomorfinom. Cvetovi su dvousni sakupljeni u pazuhu listova, sa kruničnim listićima bele, ružičaste ili ljubičaste boje. Plod je jajasta i svetlomrka orašica sa žlezdanim tačkama.

Prikupljaju se cvetni vrhovi. Resursi ove biljke u prirodi su jako umanjeni pa je zaštićena Zakonom. Rtanjski čaj nije dovoljno hemijski proučena biljka i sastav jako varira u zavisnosti od porekla. Sadrži etarsko ulje (do 2%), tanin (do 7%) i dr. Upotrebljava se u vidu čaja i praha, koji se koristi kao začin za masna i teška jela.

Najzastupljeniji sastojci etarskog ulja vrste Rtanjski čaj su kavrakol i timol, koji imaju primenu pri lečenju infekcija sluzokože nosa i ždrela, kao i upale bronhija s obzirom na antiseptičko dejstvo ovih sastojaka. Ruzmarinska kiselina je važan sastojak ove biljke koja deluje antimikrobno, a po nekim istraživačima i kao citostatik i pri ublažavanju napretka Alchajmerove bolesti kao blokator acetil-esteraze.