Šta je Kuskus?

Kuskus (arap. كسكس, marokanski arap. كسكسو),  ili kseksu) je severnoafričko jelo od malih mrvica lomljene durum pšenice kuvane na pari, prečnika oko 3 mm, koje se tradicionalno služi sa paprikašom. Slična jela pripremaju se i od bisernog prosa, sirka i drugih žitarica, posebno u Sahelu, a jela od njih se takođe ponekad nazivaju kuskusom. Biserni ili izraelski kuskus, poznat i kao ptitim, vrsta je testenine.

Kuskus je osnovna hrana u Magrebskoj kuhinji u Alžiru, Tunisu, Mauritaniji, Maroku i Libiji. Konzumira se u Francuskoj gde su gauveli Francuzi alžirskog porekla i Magreba imigranti – Alžirci, Marokanci i Tunižani.

Znanja i veštine vezane za proizvodnju kuskusa i pripremu jela od njega, u Alžiru, Mauritaniji, Maroku i Tunisu, u decembru 2020. godine upisani su na Uneskovu listu nematerijalnog kulturnog nasleđa čovečanstva.

Želiš da pišeš za ŠTA je?

za dobar tekst potreban je dobar pisac. Umeš da pises…

Možda te zanima: