Kuskus (arap. كسكس, marokanski arap. كسكسو), ili kseksu) je severnoafričko jelo od malih mrvica lomljene durum pšenice kuvane na pari, prečnika oko 3 mm, koje se tradicionalno služi sa paprikašom. Slična jela pripremaju se i od bisernog prosa, sirka i drugih žitarica, posebno u Sahelu, a jela od njih se takođe ponekad nazivaju kuskusom. Biserni ili izraelski kuskus, poznat i kao ptitim, vrsta je testenine.
Kuskus je osnovna hrana u Magrebskoj kuhinji u Alžiru, Tunisu, Mauritaniji, Maroku i Libiji. Konzumira se u Francuskoj gde su gauveli Francuzi alžirskog porekla i Magreba imigranti – Alžirci, Marokanci i Tunižani.
Znanja i veštine vezane za proizvodnju kuskusa i pripremu jela od njega, u Alžiru, Mauritaniji, Maroku i Tunisu, u decembru 2020. godine upisani su na Uneskovu listu nematerijalnog kulturnog nasleđa čovečanstva.