Šta je Mononukleoza?

Mononukleoza, koja se naziva i “bolest poljupca”, je zarazna bolest uzrokovana Epštajn-Barovim virusom u 90% slučajeva, a u preostalih 10% citomegalovirusom. Kada se zaraze deca, infekcija obično prolazi bez simptoma. Međutim, ukoliko se odrasli zaraze ovim virusom, u 25-75% slučajeva će se razviti sledeći simptomi: povišena telesna temperatura, uvećani limfni čvorovi i upala grla.

Epštajn-Barov virus je B limfotropni herpesvirus (ima izrazitu sklonost za napadanje B limfocita), koji je rasprostranjen širom sveta. Osim što uzrokuje infekcijsku mononukleozu, ovaj virus se povezuje sa karcinomom grla i određenim B-ćelijskim limfomima.

EBV se prvenstveno prenosi putem pljuvačke, a ređe transfuzijom krvi. Obično se prenosi poljupcem i dodirivanjem delova tela i predmeta natopljenih zaraženom pljuvačkom. Virus u domaćinu ostaje doživotno; prvih 18 meseci nakon infekcije izlučuje se pljuvačkom, a nakon toga povremeno. Osobe slabijeg imunološkog statusa (praktično svi bolesnici s sidom i osobe sa presađenim organima) češće šire virus.

Četiri do osam nedelja nakon infekcije pojavljuju se prvi simptomi: malaksalost, gubitak apetita i groznica, koji po nekoliko dana prethode početku upale grla, povišenoj temperaturi i uvećanju limfnih čvorova.

Teški oblik upale grla obično natera bolesnike da potraže medicinsku pomoć. Ponekad će bolesnici primetiti samo povišenu temperaturu ili uvećane limfne čvorove ili će biti prisutna samo jedna od komplikacija. Većina bolesnika žali se na glavobolju i malaksalost. Ima i slučajeva gde se javlja uvećanje jetre i slezine.

Želiš da pišeš za ŠTA je?

za dobar tekst potreban je dobar pisac. Umeš da pises…

Možda te zanima: